Plivanje‎ > ‎

Tehnike plivanja


STILOVI U PLIVANJU

U plivanju se primjenjuju četiri bazna stila, a to su: kraul, leđni kraul, delfin i prsno.

KRAUL

Kraul je tehnika slobodnog načina plivanja sa istovremenim radom ruku i nogu, a ujedno je i najbrži način plivanja. Ruke svakog novog zaveslaja prebacuju se kroz zrak, a noge se kreću brzim ritmom i uvijek su pod vodom. Noge su dublje zaronjene u vodu, a leđa i glava jednim dijelom nalaze se iznad površine tako da linija vode prolazi preko čela i ramenskog pojasa.


LEĐNI KRAUL

Zbog specifičnosti rada rukama pri plivanju leđnog kraula, ova disciplina smatra se sporijom o kraula, ali je lakša za učenje zbog same tehnike disanja. Pokreti nogama su gotovo isti kao u kraulu. Noga je potpuno opružena i spuštena nadolje, a natkoljenica je neznatno podignuta prema gore, potkoljenica se savija, dok je stopalo opruženo i prstima okrenuto prema unutra. To je pripremni položaj rada nogu kod leđnog kraula. Zatim se snažno opruža potkoljenica u smjeru gore i dolje. Taj zadnji pokret pokreće tijelo naprijed.


PRSNO

Prsno plivanje je najstarija i najsporija tehnika plivanja. Pri ovom stilu plivanja, glava je iznad vode, što omogućava bolji pregled prostora i smanjuje teškoće u disanju. Položaj tijela je hidrodinamičan, tijelo slobodno leži na površini vode okrenuto prsima. Gornji dio tijela je nešto podignut, dok su noge i kukovi postavljeni nešto niže u vodi.


DELFIN

Delfin je poslije kraula najbrži stil plivanja. U plivanju ''delfinom'' snažni zaveslaj rukama postaje važan elemenat koji reguliše ritam ostalih pokreta. Brzina plivanja je velika, a ritam plivanja veoma brz.